ZUPA LETNIA Z RODZYNKAMI
Proporcje dla 6 osób.
Składniki:
* 10 dag rodzynek, namoczonych w zimnej wodzie, aby napęczniały
* litr naturalnego jogurtu
* opakowanie śmietanki
* 2 posiekane jajka na twardo
* duży ogórek, obrany i pokrojony w drobną kostke
* 2 łyżeczki soli
* pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
* dymka posiekana wraz ze szczypiorem
* 250 ml bardzo zimnej wody
Przed podaniem:
* 6 kostek lodu
* łyżka posiekanych świeżych liści kolendry
* łyżka posiekanego koperku
Wykonanie:
1. Do miski wlać jogurt, śmietankę, dodać jajka, warzywa, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.
2. Rodzynki osączyć i dodać do zupy; wlać zimną wodę i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Przykryć naczynie i wstawić do lodówki na 3 godziny.
3. Rozlać do miseczek, wrzucić do każdej kostkę lodu, a powierzchnię zupy posypać zmieszaną zieleniną.
Uwaga:
Zamiast świeżej kolendry można użyć pietruszki i mięty w proporcjach 2:1.