28.7.08

BAKŁAŻANY ZAPIEKANE Z SEREM

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* 2 łyżeczki oliwy
* zmiażdżony ząbek czosnku
* mała posiekana cebula
* pół łyżeczki suszonego oregano
* 250 ml przecieru pomidorowego
* 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
* 2 duże bakłażany (lub 4 małe) pokrojone w plastry o grubości 0,5 cm
* 25 dag pokrojonego w cienkie plastry sera mozarella
* 10 dag utartego parmezanu

Wykonanie:

1. W rondelku rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek; smażyć przez pół minuty.
2. Do cebuli dodać przecier i doprowadzić do zawrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i dusić przez 10 minut. Zdjąć z ognia, wymieszać z pietruszką i odstawić.
3. Plastry bakłażana upiec na lekko natłuszczonym ruszcie. Piec je jedną warstwą, z obu stron przez około 15 minut.
4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st. C. W kwadratowym naczyniu żaroodpornym (dł. boku 23 cm) układać zapiekankę warstwami: połowa sosu, połowa bakłażanów, połowa mozarelli, połowa parmezanu, bakłażany, mozarella, parmezan, sos. Naczynie przykryć folią aluminiową i zapiekać potrawę przez 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 10 minut i dopiero wówczas podawać.

Popularne posty