BULION WARZYWNY
Z podanych składników otrzymuje się około 2,2 litra bulionu.
Składniki:
* 2 posiekane cebule
* 2 łyżki oliwy lub oleju
* 4 posiekane marchewki
* 2 łodygi selera naciowego, posiekane
* sól i czarny pieprz do smaku
* 2 łyżki posiekanej naci pietruszki
* łyżeczka suszonego tymianku
* liść laurowy
* ząbek czosnku (położony na deseczce i rozgnieciony płaską stroną ostrza noża)
* 2,5 litra wody
Wykonanie:
1. Cebulę usmażyć na oliwie na złoty kolor. Dodać marchew i seler, smażyć przez 4 minuty, mieszając. Doprawić solą i pieprzem i podlać dwiema łyżkami wody. Przykryć i dusić jeszcze przez 2 minuty.
2. Warzywa wraz z tłuszczem przełożyć do garnka i zalać resztą wody. Doprowadzić do
zawrzenia. Odszumować. Dodać pozostałe składniki, zmniejszyć ogień i gotować, aż warzywa będą miękkie. Gotowy bulion przecedzić.