TOSTY Z INDYKIEM I SZPARAGAMI
Proporcje dla 4 osób.
Składniki:
* 4 grzanki z chleba tostowego, cienko posmarowane masłem
* 8 cienkich plastrów pieczonego indyka
* 35-40 dag puszka szparagów (osączonych z zalewy)
* 250 ml zupy szparagowej (np. z proszku)
* 250 ml śmietanki lub mleka zagęszczonego (niesłodzonego)
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
* 3 łyżki świeżo utartego parmezanu
Wykonanie:
1. Ułożyć grzanki na płaskim półmisku żaroodpornym. Przykryć je plastrami mięsa, a na wierzchu ułożyć szparagi.
2. Zupę wymieszać ze śmietanką i równomiernie polać płynem grzanki, a następnie posypać tartym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (200 st. C) i zapiekać do silnego zrumienienia powierzchni.