TERIYAKI Z KURCZAKA Z SOSEM MUSZTARDOWYM
Z podanych składników otrzymamy 24 porcje przekąski.
Składniki:
* 4 całe piersi z kurczaka, bez skóry i kości, każda pokrojona na 12 kawałków
* 8 dymek bez szczypioru, każda rozkrojona na 3 części
Marynata:
* 125 ml sherry
* 125 ml sosu sojowego
* 5 łyżek oliwy
* 4 łyżki brązowego cukru (jak najciemniejszego)
* 2 zmiażdżone ząbki czosnku
* świeżo zmielony czarny pieprz
Sos musztardowy:
* 125 ml majonezu
* 75 ml musztardy dijon
* półtorej łyżeczki sosu worcestershire
* łyżeczka sosu chili
Wykonanie:
1. Zmieszać dokładnie składniki sosu, przykryć naczynie wstawić do lodówki na 3 godziny.
2. Przygotować krótkie bambusowe patyczki (24 sztuki) i moczyć je w wodzie przez 3
godziny.
3. W dużej misce wymieszać dokładnie składniki marynaty. Wsypać do marynaty kostki mięsa, wymieszać, przykryć i odstawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej.
4. Na każdy patyczek nabijać po dwie kostki mięsa, przedzielone cząstką dymki. Pręty rusztu natłuścić olejem. Piec mini-szaszłyki po 2-3 minuty z każdej strony. Podawać na gorąco. Osobno podać w miseczkach zimny sos.