29.9.08

KACZKA W SOSIE POMARAŃCZOWYM

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* młoda kaczka o wadze ok. 2,5 kg
* pomarańcza
* cytryna
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz
* mała, posiekana cebula
* kilka gałązek naci pietruszki

Sos pomarańczowy:

* 3 łyżki cukru
* 65 ml octu winnego
* 250 ml płynu wytworzonego podczas pieczenia kaczki
* pomarańcza
* 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
* 125 ml porto
* 2 łyżki Grand Marnier lub Cointreau
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
* 2 łyżeczki masła
* plastry pomarańczy i gałązki rzeżuchy lub pietruszki do dekoracji

Wykonanie:

1. Dokładnie umyć i sparzyć wszystkie owoce cytrusowe. Kaczkę umyć, osuszyć, odciąć szyjkę i skrzydła, usunąć nadmiar tłuszczu z jamy brzusznej. W środku i na zewnątrz natrzeć kaczkę solą i pieprzem. Pomarańczę i cytrynę pokroić w ćwiartki i włożyć do jamy brzusznej kaczki, a otwór zaszyć.
2. Szyjkę i skrzydła kaczki pociąć na kawałki. Do głębokiego naczynia żaroodpornego włożyć nadzianą cytrusami kaczkę, dodać cebulę, natkę, szyjkę i skrzydła. Podlać wszystko 500 ml wody. Przykryć naczynie, wstawić do piekarnika (180 st. C) i piec przez godzinę, raz lub dwa razy w tym czasie odwracając kaczkę.
3. Przygotować blachę do pieczenia z kratką zabezpieczającą. Naczynie z kaczką wyjąć z piekarnika. Przełożyć kaczkę na blachę (piersią do góry), zwiększyć temperaturę w piekarniku do 190 st. C, wstawić kaczkę i piec przez 10 minut. Po tym czasie odwrócić kaczkę, znów piec przez 10 minut, przewrócić i piec jeszcze przez 10 minut. Kaczka powinna być ładnie zrumieniona.
4. Przyrządzić sos: płyn z naczynia przecedzić i zebrać z jego powierzchni nadmiar tłuszczu. Cukier i ocet zmieszać w rondelku, gotować przez 1-2 minuty, aby otrzymać syrop. Do syropu dodać sos z pieczenia.
5. Skórkę z pomarańczy skroić nożykiem w pasemka, dodać do sosu i chwilę dusić. Z pomarańczy wycisnąć sok i zmieszać go mąką ziemniaczaną. Wlać do wrzącego sosu i ciągle mieszając, gotować do zgęstnienia.
6. Do sosu dodać porto oraz wybrany likier, zmieszać i podgrzać, nie zagotowując. Zestawić z ognia i doprawić solą i pieprzem. Przed samym podaniem sos należy jeszcze raz lekko podgrzać i wymieszać ze świeżym masłem.
7. Usunąć nici, którymi zaszyta była kaczka i ułożyć tuszkę na podgrzanym półmisku. Polać ją niewielką ilością sosu (resztę sosu podać w sosjerce). Półmisek ubrać plastrami pomarańczy i zieleniną.

Popularne posty