26.9.08

INDYK ZAPIEKANY Z MAKARONEM

Proporcje dla 6 osób.

Składniki:

* 750 ml ugotowanego makaronu (raczej drobnego, np. małe muszelki)
* 15 dag upieczonego indyka, pokrojonego w kostkę
* 7 dag startego żółtego sera
* łodyga selera naciowego, drobno posiekana
* 500 ml mleka
* 2 jajka
* łyżeczka mielonej papryki lub przyprawy typu curry (niezbyt ostrej)
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
* 6-7 łyżek bułki tartej
* łyżka masła

Wykonanie:

1. Na dno natłuszczonego naczynia żaroodpornego wsypać 1/3 makaronu, na niego 1/3 indyka, a następnie 1/3 selera. Na to znów 1/3 makaronu i tak dalej, do wyczerpania składników.
2. Jajka ubić z mlekiem, papryką, solą i pieprzem. Równomiernie polać zapiekankę, posypać bułką tartą i rozłożyć na powierzchni kawałki posiekanego masła. Zapiekać przez 40 minut w temperaturze 180 st. C.

Popularne posty