22.3.09

BOCZEK ZAPIEKANY Z ZIEMNIAKAMI

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* 50 dag surowego boczku pokrojonego w cienkie plastry
* łyżka oliwy
* duża cebula pokrojona w plastry
* 4-6 dużych ziemniaków, obranych i pokrojonych w cienkie plastry
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
* łyżeczka suszonej szałwii lub rozmarynu
* 700 ml bulionu wołowego lub drobiowego
* łyżka twardego masła posiekanego na małe kawałki

Wykonanie:

1. Na oliwie usmażyć partiami boczek, tak aby był chrupki. Wyjąć go z tłuszczu i odstawić.
2. Na tym samym tłuszczu zezłocić cebulę. Przygotować naczynie żaroodporne i natłuścić je. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. C.
3. Na dnie naczynia ułożyć połowę ziemniaków, oprószając je solą i pieprzem. Następnie ułożyć warstwę z połowy cebuli, a niej kolejną: całą ilość boczku, który posypać solą, pieprzem i szałwią lub rozmarynem. Na boczku ułożyć resztę cebuli, a na niej ziemniaki (również przyprawione solą i pieprzem). Całość zalać bulionem, a na wierzchu ułożyć kawałki masła.
4. Zapiekać przez 45 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Podawać z surówką.

Popularne posty