WIEPRZOWINA W CYDRZE
Proporcje dla 4 osób.
Składniki:
* 0,8-1 kg wieprzowiny pokrojonej w kostkę o boku 2 cm
* mała cebula pokrojona w półplasterki
* 2-3 łyżki masła
* sól i czarny pieprz do smaku
* 3-4 łyżki mąki pszennej do obtaczania
* 500-600 ml cydru
* 2 duże pory (tylko białe części) pokrojone w krążki
* 4 średnie marchwie pokrojone w plastry
* gałązka świeżego rozmarynu
Wykonanie:
1. Cebulę podsmażyć na połowie tłuszczu na jasnozłoty kolor. Przełożyć ją do żaroodpornego naczynia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 st. C.
2. Mięso natrzeć solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w mące. Obsmażyć je szybko na reszcie masła i dodać (wraz z tłuszczem) do cebuli.
3. Zalać mięso cydrem, dodać warzywa i rozmaryn, wymieszać. Przykryć naczynie i wstawić do piekarnika. Piec przez około trzy godziny.
Uwaga:
Danie jest najsmaczniejsze, jeśli zostanie przygotowane poprzedniego dnia, a bezpośrednio przed podaniem tylko podgrzane.