23.11.09

KALAREPA NADZIEWANA GROSZKIEM

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* 8 średniej wielkości młodych kalarep (pozostawić i posiekać środkowe listki, jeśli są)
* 2 łyżki masła
* łyżka mąki pszennej
* sól do smaku

Nadzienie:

* puszka groszku konserwowego (bez zalewy)
* łyżka masła
* mała, drobno posiekana cebula
* łyżka drobno posiekanej naci pietruszki
* 2-3 łyżki bardzo gęstej śmietanki (kremówka)
* sól do smaku

Wykonanie:

1. Przygotować nadzienie: na maśle zeszklić cebulę, dodać groszek, natkę, śmietanę i przyprawić. Dusić krótko, aby smaki się wymieszały.
2. Kalarepy obrać, ściąć wierzchy, wydrążyć (powinny pozostać ścianki o grubości ok. 1 cm) i napełnić nadzieniem.
3. W dużym rondlu roztopić łyżkę masła, włożyć kalarepy, podlać kilkoma łyżkami wrzątku, posolić i dusić do miękości pod przykryciem.
4. Gdy kalarepy będą prawie miękkie, dodać posiekane listki i dalej dusić. Z reszty masła i mąki zrobić jasną zasmażkę.
5. Kalarepy wyłożyć na ogrzany półmisek i trzymać w cieple. Sos podprawić zasmażką i zagotować; podać osobno w sosjerce.
6. Nadziewane kalarepy podawać jako dodatek do mięsa lub samodzielne danie.

Popularne posty