JAGNIĘCINA NADZIEWANA MORELAMI
Proporcje dla 4 osób.
Składniki:
* 70-80 dag jagnięciny w jednym, płaskim kawałku (plecówka)
* średnia drobno posiekana cebula
* zmiażdżony ząbek czosnku
* 3 łyżki masła
* 10 dag suszonych moreli, namoczonych i posiekanych
* średnie jabłko, obrane, pozbawione nasion i posiekane
* pół kromki (bez skórki) pokruszonego pieczywa tostowego
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Mięso lekko rozbić tłuczkiem i natrzeć niewielką ilością pieprzu.
2. Cebulę i czosnek zeszklić na dwóch łyżkach masła. Dodać morele, jabłko i okruchy chleba, przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać i krótko przesmażyć.
3. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 st. C. Naczynie do pieczenia posypać pokrojonym w kawałki pozostałym masłem.
4. Na płacie mięsa rozsmarować nadzienie i ciasno zwinąć mięso w rulon, który następnie obwiązać nicią. Ułożyć roladę w naczyniu do pieczenia i wstawić do piekarnika.
5. Piec przez około półtorej godziny. W czasie pieczenia dosyć często polewać mięso wytwarzającym się sosem (jeśli będzie go zbyt mało, można skrapiać pieczeń bulionem) i raz lub dwa razy odwrócić.
6. Podawać na gorąco z ryżem lub na zimno do pieczywa.