10.11.09

KURCZAK JAMIL

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* pierś kurczaka (bez skóry, ścięgien i kostek) - pokroić w kostkę o boku 1,5-2 cm
* 4 łyżki oliwy
* duża cebula - obrać i pokroić w dosyć grubą kostkę
* duża czerwona papryka - oczyścić i pokroić jak wyżej
* duży ząbek czosnku - obrać i posiekać niezbyt drobno
* pół kostki bulionu z kury
* opakowanie śmietany (co najmniej 18%)
* pół łyżeczki ostrej papryki w proszku

Marynata:

* 2 łyżki oliwy
* łyżka soku z limonki lub cytryny
* łyżeczka sosu sojowego
* łyżeczka kawowa vegety
* dwie duże szczypty suszonego tymianku
* pół łyżeczki kurkumy
* pół suszonej ostrej papryczki - pokruszyć (pestki odrzucić, jeśli nie lubi się dań szaleńczo ostrych)

Wykonanie:

1. W misce połączyć składniki marynaty, włożyć pokrojone mięso, dokładnie wymieszać. Miskę przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny (ale można ją tam pozostawić nawet przez dobę).
2. W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę, wrzucić kurczaka i obsmażyć ze wszystkich stron, często mieszając. Gotowego przełożyć do miski.
3. Do pozostałej w garnku oliwy wrzucić cebulę i zeszklić ją. Dodać czosnek i jeszcze minutę smażyć. Wrzucić paprykę i nadal smażyć, często mieszając, aż papryka zmięknie.
4. Do warzyw dodać mięso oraz bulion. Wlać wrzącą wodę w takiej ilości, aby sięgała do połowy mieszaniny.
5. Dusić na minimalnym ogniu (najlepiej na płytce ochronnej), przy lekko uchylonej pokrywce, przez ok. 40 minut. Od czasu do czasu zamieszać.
6. W trakcie duszenia powinien odparować prawie cały płyn. Jeśli tak się nie stanie, wówczas należy zdjąć pokrywę, nieco zwiększyć ogień i - mieszając, doprowadzić do odparowania.
7. Dodać śmietanę, wymieszać i powoli ogrzewać, aż prawie zawrze. Wówczas wsypać ostrą paprykę, sprawdzić smak i ewentualnie doprawić.
8. Podawać z ryżem lub kuskusem i surówką. Można również podać w kokilkach - do pieczywa. Najlepiej przyrządzić potrawę wcześniej i odgrzać, ponieważ odgrzana zyskuje na smaku.

Popularne posty