9.11.09

KOTLETY Z KAPUSTY

Proporcje dla 4-6 osób.


Składniki:

* średnia biała kapusta
* 2 łyżki masła
* nieduża, drobno posiekana cebula
* 2 łyżki mąki pszennej
* 250 ml + 2 łyżki mleka
* 2 jajka (oddzielić żółtka od białek)
* 15 dag zmielonej gotowanej szynki (ew. wędzonki, bekonu lub baleronu)
* 2 łyżki drobno posiekanej naci pietruszki
* sól i czarny pieprz do smaku
* bułka tarta do obtaczania
* olej do głębokiego smażenia

Wykonanie:

1. Kapustę podzielić na ćwiartki i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowaną kapustę osączyć (w razie potrzeby lekko odcisnąć), przestudzić i drobno posiekać.
2. Na maśle zeszklić cebulę, dodać mąkę i razem zasmażyć. Zasmażkę rozprowadzić 250 ml mleka, a następnie gotować mieszając, aż zgęstnieje. Odstawić do częściowego ostygnięcia.
3. Do sosu dodać żółtka, mięso, kapustę, natkę i przyprawy. Dokłądnie wyrobić.
4. Białka ubić z dodatkiem dwóch łyżek mleka. Z masy formować nieduże koltety, zanurzać je w białkach, a następnie obtaczać w bułce tartej i smażyć na złoty kolor.
5. Podawać z ziemniakami lub kaszą gryczaną i wybranym wg uznania sosem.

Popularne posty