15.11.09

SAŁATKA Z BIAŁEJ KAPUSTY

Proporcje dla 4-6 osób.

Składniki:

* 50 dag drobno poszatkowanej białej kapusty
* duża cebula, dosyć grubo pokrojona
* zielona papryka pokrojona w cienkie paski
* 200 ml wrzącej wody z solą, octem i cukrem (do smaku)
* łyżka świeżo utartego chrzanu
* łyżka drobno pokrojonego koperku
* 2 łyżki oliwy

Wykonanie:

1. Wymieszać w rondlu kapustę, cebulę i paprykę. Zalać wrzątkiem, doprowadzić do zawrzenia i gotować przez pół minuty.
2. Wyłożyć na durszlak i odstawić do odcedzenia i wystudzenia.
3. Przełożyć do miski dodać chrzan, koper i oliwę, wymieszać i ew. doprawić solą i octem.
4. Przed podaniem oziębić.

Popularne posty