31.10.06

CYTRYNY W ZALEWIE

...czyli "preserved lemons" - często używane do potraw kuchni marokańskiej i krajów ościennych.

Potrzebne nam będą:

* niewielkie dojrzałe cytryny o jak najcieńszej skórce
* gruba sól (ok. 2 łyżeczek na jedną cytrynę; najlepsza byłaby sól morska)
* świeżo wyciśnięty (to bardzo ważne!) sok cytrynowy (ok. 1 łyżeczki na jedną cytrynę)
* woda źródlana (bez gazu)

Odpowiedniej wielkości słój z szerokim otworem dokładnie myjemy i wyparzamy wrzącą wodą, podobnie postępujemy z nakrętką.

Cytryny przede wszystkim musimy porządnie wyszorować szczoteczką pod strumieniem gorącej wody, a następnie sparzyć je wrzątkiem i osuszyć czystą ścierką lub papierowym ręcznikiem.

Każdą cytrynę nacinamy wzdłuż w taki sposób, aby powstały ćwiartki, przytrzymywane na końcach przez obydwa wierzchołki. W nacięcia wcieramy sól i układamy tak przygotowane cytryny w słoju. Posypujemy cytryny resztą soli i skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie zalewamy gorącą przegotowaną wodą w takiej ilości, aby przykryła cytryny. Zamykamy słój i odstawiamy go (najlepiej w słoneczne miejsce) na miesiąc do półtora miesiąca. Raz dziennie lekko poruszamy słojem.

Czas, na jaki odstawiamy cytryny zależy od ich wielkości, od stopnia nasłonecznienia pomieszczenia, od temperatury otoczenia.

Powyższy przepis jest przepisem podstawowym. Do takiej najprostszej zalewy można dodawać przyprawy:

* kawałek cynamonu (ok. 5 cm) i po jednym listku laurowym na cytrynę

albo

* kawałek cynamonu (ok. 5 cm), duży liść laurowy, po 1 goździku na 2 cytryny, po ziarenku czarnego pieprzu i ziarenku kolendry na cytrynę - przyprawy ziarniste powinny być lekko zgniecione w moździerzu

albo

* mały kawałek cynamonu (ok. 2 cm), mały listek laurowy, po goździku na cytrynę, po lekko rozgniecionym ziarenku ziela angielskiego i po 2 ziarna kolendry na cytrynę.

Możemy oczywiście samemu eksperymentować, porównując smaki cytryn, przygotowywanych w mniejszych słoikach. Nie zapomnijmy tylko opisać słoików, bo przez miesiąc można łatwo zapomnieć ile i czego się dodało.

Jeżeli obawiamy się, że cytryny mogą mieć gorzkawy smak, wówczas po umyciu i osuszeniu możemy je włożyć do torebki z tworzywa i przemrozić przez 8 godzin przed przyrządzeniem.

Popularne posty