HARISSA
Składniki:
* 2 średnie czerwone papryki - oczyścić i pokroić w kostkę
* 3 duże ząbki czosnku - posiekać
* 3 łyżki słodkiej papryki w proszku
* pół do jednej łyżeczki cayenne (niekoniecznie, jeśli ktoś nie lubi na bardzo ostro)
* łyżeczka zmielonych nasion kolendry
* 3 łyżeczki zmielonych nasion kminku
* 2 łyżki wody
* 3-6 łyżek oleju słonecznikowego
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki zmiksować na gładką pastę.
2. Przełożyć do słoika i przechowywać w chłodzie. Przed użyciem wstrząsnąć naczyniem.
* 2 średnie czerwone papryki - oczyścić i pokroić w kostkę
* 3 duże ząbki czosnku - posiekać
* 3 łyżki słodkiej papryki w proszku
* pół do jednej łyżeczki cayenne (niekoniecznie, jeśli ktoś nie lubi na bardzo ostro)
* łyżeczka zmielonych nasion kolendry
* 3 łyżeczki zmielonych nasion kminku
* 2 łyżki wody
* 3-6 łyżek oleju słonecznikowego
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki zmiksować na gładką pastę.
2. Przełożyć do słoika i przechowywać w chłodzie. Przed użyciem wstrząsnąć naczyniem.