22.11.06

BRETOŃSKA ZUPA CEBULOWA

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* 35 dag cebuli - obrać i pokroić w ćwiartki
* 2 średnie ziemniaki - obrać i pokroić w ósemki
* 3 łyżki tapioki lub 2 łyżki mąki kukurydzianej
* surowe żółtko
* pół pojemniczka creme fraiche (lub mało kwaśnej śmietany)
* 4 łyżeczki kawowe masła
* sól do smaku
* grzanki (drobne kostki) z bułki usmażone na maśle

Wykonanie:

1. Warzywa zalać wrzątkiem, posolić i ugotować do miękkości (trwa to około pół godziny). Dodać tapiokę i gotować jeszcze przez 10 minut na małym ogniu. Przed dodaniem mąki kukurydzianej należy ją najpierw zmieszać z niewielką ilością zimnej wody.
2. Ugotowaną zupę przetrzeć przez sito lub zmiksować. Dodać śmietanę wymieszaną z żółtkiem i podgrzać aż zgęstnieje, ale nie dopuścić do zawrzenia.
3. Rozlać zupę do miseczek i ułożyć na powierzchni każdej porcji kawałek świeżego masła. Osobno podać grzanki z bułki pokrojonej w kostkę i usmażonej na maśle.

Popularne posty