INDYK ZE ŚLIWKAMI W CYDRZE
Proporcje dla 4 osób.
Składniki:
* 1 kg indyka w kawałkach (4-8 porcji) wraz z kośćmi; jeśli mamy czyste mięso, wówczas może go być mniej - ok. 80 dag
* 2 duże cebule - pokroić dosyć grubo
* 500 ml cydru
* 12-16 pięknych (najlepiej kalifornijskich) śliwek suszonych - bez pestek
* 2 łyżki masła
* bouquet garni (3 łodyżki naci pietruszki, łodyżka tymianku, liść laurowy - związane razem nitką)
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Śliwki zalać cydrem i moczyć przez pół godziny.
2. W rondlu roztopić masło i podsmażyć kawałki indyka, na tyle by zbielały, lecz nie zaczęły się rumienić.
3. Do mięsa dodać cebulę i smażyć wszystko razem na niedużym ogniu do zrumienienia. Pod koniec posolić i posypać pieprzem.
4. Śliwki wyjmujemy z cydru łyżką cedzakową i dodajemy do usmażonego mięsa.
5. Cydr silnie podgrzewamy na dużym ogniu, lecz nie zagotowujemy. Zalewamy indyka płynem, dodajemy bouquet garni i dusimy na niewielkim ogniu aż mięso będzie miękkie (ok. 30-40 minut).