24.11.06

BRETOŃSKIE PUREE

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* 75 dag marchwi - obrać i pokroić w kawałki
* 25 dag ziemniaków - obrać i pokroić na połowy
* 100-150 ml gorącego mleka
* 1-2 łyżki masła
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Wykonanie:

1. Ziemniaki i marchew ugotować razem w osolonej wodzie do miękkości. Nadmiar wody odlać, a warzywa przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Można również utłuc warzywa tłuczkiem, ale nie należy ich miksować.
2. Dodać odpowiednią ilość mleka, masło oraz pieprz (nie powinno być zbyt pikantne) i dokładnie wymieszać. Dobrze byłoby postarać się robić to sprawnie, aby puree nie wystygło.
3. Puree bretońskie o podanych proporcjach przyrządza się w Bretanii jako dodatek do potraw mięsnych.
Jeżeli odwrócimy stosunek wagowy ziemniaków i marchwi, otrzymamy dodatek podawany do jajek - ugotowanych na półmiękko lub w koszulkach.

Popularne posty