SAŁATA Z SOSEM VINAIGRETTE
Proporcje dla 4 osób.
Składniki:
* 2 nieduże główki sałaty masłowej - umyć dokładnie, dobrze osączyć i poszarpać listki na kawałki
* 6 łyżek oliwy
* 3 łyżki słabego octu z białego wina
* mały ząbek czosnku - rozetrzeć z solą i szczyptą cukru
* łyżeczka drobnoziarnistej musztardy, np. dijon
* świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
1. Składniki sosu zmieszać w słoiku. Można to zrobić wcześniej. W ostatniej chwili przed podaniem polać sosem ułożoną w salaterce sałatę i raz przemieszać.
Uwaga:
Można przygotować więcej sosu i przechowywać go w lodówce nawet przez dwa tygodnie. Dobrze smakuje zarówno z surowymi, jak i gotowanymi i podawanymi na zimno warzywami. Przed użyciem energicznie wymieszać.