BUKIET WARZYW GOTOWANYCH
Proporcje dla 4 osób.
Składniki:
* 2 kg (łącznie) różnych warzyw sezonowych (np.: młode ziemniaki, marchewka, fasola szparagowa, brokuły, groszek w strąkach, małe buraki, parę szalotek itp.)
* sól
* 1/3-1/2 kostki masła
* dwie łyżeczki soku z cytryny
* pół łyżeczki kawowej białego pieprzu
* łodyżki zieleniny do przybrania (może być np. tylko pietruszka albo mieszanka: koperek, pietruszka, szczypior, kolendra)
Wykonanie:
1. Warzywa umyć, obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Najlepiej, aby każdy rodzaj był gotowany osobno.
2. Aby już ugotowane warzywa nie stygły, można odkładać je na półmisek ustawiony na rondlu z wrzącą wodą (i przykryty).
3. Zacząć gotowanie od tych warzyw, które potrzebują najdłuższego czasu. W zestawie powinny znaleźć się ziemniaki - młode lub starsze (wtedy wykroimy z nich odpowiednią łyżeczką kulki), a reszta warzyw powinna być w miarę zróżnicowana pod względem kolorystycznym.
Jeśli bukiet będzie mniej różnorodny - nie szkodzi, ale powinien zawierać choć trzy rodzaje warzyw - to takie absolutne minimum. Ugotowane warzywa ładnie ułożyć na półmisku i udekorować zieleniną.
4. Przygotować masło, rumieniąc je na patelni. Już po zdjęciu z ognia dodać sok, szczyptę soli i pieprz, wymieszać i wlać masło do ogrzanej sosjerki.
Taki bukiet, wraz z osobno podanymi jajkami (sadzonymi, w koszulkach i z jakimś sosem czy też faszerowanymi) może stanowić całkiem poważne, samodzielne danie.