19.11.06

KURCZAK W SZAMPANIE

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* kurczak o wadze 1,5 kg - podzielony na 8 kawałków
* 5 łyżek masła
* 4 szalotki (ew. średnia cebula) - drobno pokroić
* 2 łyżki koniaku
* 250 ml bulionu drobiowego
* 150 ml szampana
* 3 łodyżki naci pietruszki, gałązka tymianku i liść laurowy - związać razem nitką w bouquet garni
* sól i biały pieprz do smaku
* 20 dag pieczarek - pokroić w plasterki
* 2 łyżki mąki pszennej
* 3 łyżki śmietanki kremowej
* pietruszka naciowa - część posiekać, a najładniejsze wierzchołki zostawić w całości do przybrania

Wykonanie:

1. Na dużej patelni roztopić 3 łyżki masła i obrumienić na nim kawałki kurczaka do uzyskania przez mięso złotego koloru.
2. Do zrumienionego mięsa dodać posiekaną szalotkę, chwilę razem smażyć, skropić koniakiem i przykryć pokrywka. Dusić na małym ogniu przez 5 minut, kilkakrotnie poruszając patelnią.
3. Wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywą i oprószyć solą i pieprzem. Na patelnię wlać wrzący bulion i zagotować mieszając, aby resztki po smażeniu znalazły się w bulionie.
4. Zalać bulionem kurczaka, dodać szampan i bouquet garni. Przykryć pokrywą i wstawić na pół godziny do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C.
5. Po upływie tego czasu dodać pokrojone pieczarki i pozostawić potrawę w piekarniku na kolejne pół godziny. W czasie obydwu etapów pieczenia co kwadrans poruszyć naczyniem, a po dodaniu pieczarek polać sosem potrawę.
6. Upieczone kawałki kurczaka wyjąć na ogrzany półmisek i trzymać w cieple. Usunąć też bouquet garni.
7. W rondelku z dwóch łyżek masła i z mąki zrobić rumianą zasmażkę, którą rozprowadzić sosem i mieszając zagotować. Dodać śmietankę i posiekaną natkę, sprawdzić smak sosu i ewentualnie doprawić.
8. Podgrzać sos, już go nie zagotowując i gorącym polać ułożone na półmisku kawałki mięsa. Udekorować odłożonymi wcześniej ładnymi gałązkami natki.

Popularne posty