CHILI CON CARNE
Proporcje dla 1 osoby.
Składniki:
* łyżka oliwy
* 15 dag chudej mielonej wołowiny
* niewielka cebula - posiekać
* łyżeczka kawowa chili (ilość można zmienić wg upodobań)
* łyżeczka kawowa czosnku granulowanego
* łyżeczka kawowa świeżo zmielonego czarnego pieprzu
* 2 średnie bardzo dojrzałe pomidory - obrać ze skórki i pokroić drobno
* 4 łyżki czerwonej fasoli z puszki (bez zalewy)
* łyżka startego żółtego sera do posypania (niekoniecznie)
Wykonanie:
1. Na dużej patelni rozgrzać na silnym ogniu oliwę, dodać mięso i smażyć je, ciągle mieszając, aż się zrumieni (około 5 minut).
2. Dodać cebulę, przyprawy, pomidory i fasolę. Wymieszać i zmniejszyć ogień.
3. Dusić, co jakiś czas mieszając, przez około 20 minut.
4. Przełożyć do miski i posypać utartym serem.
Składniki:
* łyżka oliwy
* 15 dag chudej mielonej wołowiny
* niewielka cebula - posiekać
* łyżeczka kawowa chili (ilość można zmienić wg upodobań)
* łyżeczka kawowa czosnku granulowanego
* łyżeczka kawowa świeżo zmielonego czarnego pieprzu
* 2 średnie bardzo dojrzałe pomidory - obrać ze skórki i pokroić drobno
* 4 łyżki czerwonej fasoli z puszki (bez zalewy)
* łyżka startego żółtego sera do posypania (niekoniecznie)
Wykonanie:
1. Na dużej patelni rozgrzać na silnym ogniu oliwę, dodać mięso i smażyć je, ciągle mieszając, aż się zrumieni (około 5 minut).
2. Dodać cebulę, przyprawy, pomidory i fasolę. Wymieszać i zmniejszyć ogień.
3. Dusić, co jakiś czas mieszając, przez około 20 minut.
4. Przełożyć do miski i posypać utartym serem.