KREWETKI Z WARZYWAMI
Krewetki z bukietem warzyw
Proporcje dla 1 osoby.
Składniki:
* łyżka oliwy* duża cebula - posiekać
* średnia zielona papryka - oczyścić z nasion i pokroić w kostkę
* 2 zmiażdżone ząbki czosnku
* 15 dag oczyszczonych krewetek
* 50 ml białego wytrawnego wina
* kilka kropli soku z cytryny (jeśli wino jest bardzo wytrawne to pominąć)
* 4 szparagi z puszki - pokroić w 2 cm kawałki
* sól i biały pieprz do smaku
* cząstka cytryny (wraz ze skórką) i kilka ładnych liści pietruszki do dekoracji
Wykonanie:
1. Na patelnię wlać oliwę i rozgrzać ją na średnim ogniu.2. Dodać cebulę, paprykę i czosnek. Dusić do miękkości - około 10 minut.
3. Do warzyw włożyć krewetki, wino i ew. sok cytrynowy. Zmniejszyć ogień i dusić przez 4 minuty, dosyć często mieszając.
4. Dodać szparagi, przyprawić, wymieszać poruszając patelnią i zostawić na ogniu jeszcze przez 2 minuty.
5. Przełożyć potrawę na talerz, udekorować i zaraz podawać z dodatkiem bagietki lub ryżu.