CIELĘCINA Z CZOSNKIEM
Proporcje dla 4-6 osób.
Składniki:
* 1 kg cielęciny w jednym kawałku (ew. w dwóch, jeśli nie ma innej możliwości lub gdy chcemy zrobić mniejszą ilość potrawy) - bez błon, kości i ścięgien
* łyżka oliwy
* 2-3 duże główki czosnku - otrzeć tylko zewnętrzne, najcieńsze łupinki z główek, nie dzielić na ząbki i nie obierać, przeciąć każdą w poprzek na pół
* 2 liście laurowe
* pół kostki bulionu drobiowego - rozpuścić w 250 ml wrzątku
* 3 łyżki masła
* świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Marynata:
* 2 łyżki oliwy
* sok z połowy cytryny
* łyżka sosu sojowego
* łyżeczka przesianej vegety
* pół łyżeczki soli
* pół łyżeczki czarnego pieprzu
* pół łyżeczki mielonego imbiru
* pół łyżeczki cayenne
Wykonanie:
1. Wymieszać składniki marynaty i dokładnie wetrzeć ją w mięso. Cielęcinę owinąć ściśle folią polietylenową i włożyć na 12 do 24 godzin do lodówki.
2. W rondlu rozgrzać oliwę. Na dużym ogniu szybko obrumienić mięso ze wszystkich stron. Zmniejszyć ogień. Dodać łyżkę masła, podlać rozpuszczonym bulionem. Dookoła mięsa ułożyć liście laurowe i połówki główek czosnku (przecięciami do góry).
3. Dusić pod przykryciem przez ok. 1,5-2 godzin (w zależności od grubości kawałka). Od czasu do czasu sprawdzić, czy nie trzeba uzupełnić wrzątkiem płynu (powinno go być jednak niewiele - tyle, by mięso się nie przypaliło).
4. Gotową cielęcinę wyjąć i ułożyć na półmisku, obok ustawiając czosnek. Liście laurowe odrzucić. Do pozostałego sosu dodać masło i sporo pieprzu. Raz zagotować i polać sosem mięso.