POMIDORY NADZIEWANE
Proporcje dla 2 osób.
Składniki:
* 4 pomidory - obrać ze skórki, odciąć część od strony łodygi, wydrążyć miąższ i lekko posolić w środku
* 4 zielone oliwki
* 4 liście sałaty
Nadzienie:
* 4 łyżki posiekanego białego mięsa (pieczonego lub gotowanego)
* 4 łyżki groszku konserwowego - osączyć z zalewy
* 4 oliwki - pokroić w plasterki
* 2 korniszony - posiekać
* pół łyżki kaparów - osączyć z zalewy
* 4 łyżki majonezu
* sól (niewiele) i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Pomidory wstawić do lodówki na kwadrans.
2. Składniki nadzienia dokładnie wymieszać i też oziębić.
3. Napełnić pomidory nadzieniem, udekorować każdy oliwką i podać na liściach sałaty. Jako dodatek - bagietka z masłem.
Składniki:
* 4 pomidory - obrać ze skórki, odciąć część od strony łodygi, wydrążyć miąższ i lekko posolić w środku
* 4 zielone oliwki
* 4 liście sałaty
Nadzienie:
* 4 łyżki posiekanego białego mięsa (pieczonego lub gotowanego)
* 4 łyżki groszku konserwowego - osączyć z zalewy
* 4 oliwki - pokroić w plasterki
* 2 korniszony - posiekać
* pół łyżki kaparów - osączyć z zalewy
* 4 łyżki majonezu
* sól (niewiele) i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Pomidory wstawić do lodówki na kwadrans.
2. Składniki nadzienia dokładnie wymieszać i też oziębić.
3. Napełnić pomidory nadzieniem, udekorować każdy oliwką i podać na liściach sałaty. Jako dodatek - bagietka z masłem.