DRESSING KWA-MBALI
Składniki:
* 400 ml oliwy
* 120 ml octu z białego wina
* 2 łyżeczki soli
* 2 łyżeczki cukru
* duży zmiażdżony ząbek czosnku
* łyżeczka pikantnego ketchupu
* łyżeczka ostrej papryki w proszku
* łyżeczka musztardy w proszku (można użyć też normalnej musztardy, ostrej i o gładkiej konsystencji)
* łyżeczka bardzo miałko zmielonego czarnego pieprzu
* łyżeczka przyprawy do zup (ew. sosu sojowego)
* łyżeczka roztartej suszonej natki pietruszki
* łyżeczka roztartej suszonej mięty
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki mieszamy w dużej butelce lub słoju. Przed pierwszym użyciem dobrze jest odstawić sos na godzinę, aby smaki się połączyły.
Uwaga:
Jest to uniwersalny, pikantny sos do surówek lub sałatek, rodem z Republiki Południowej Afryki. Sos komponuje się ze wszystkimi składnikami, jakie fantazja podpowie nam dorzucić do surówki.
Warto zrobić go w większej ilości i przechować w lodówce. Przed użyciem należy tylko energicznie potrząsnąć naczyniem, w którym sos przechowujemy.