CREPES
...czyli bretońskie naleśniki
Proporcje dla 4 osób.
Składniki:
* 7-8 łyżek mąki pszennej
* łyżeczka cukru
* szczypta soli
* jajko
* 150 ml mleka
* 1,5 łyżki masła - stopić na patelni (nie rumienić!)
* łyżeczka kawowa pomarańczówki (nie jest to składnik niezbędny)
* olej lub oliwa do smażenia
Wykonanie:
1. Wymieszać sypkie składniki, następnie dodać do nich jajko oraz mleko i utrzeć drewnianą łyżką, aż do uzyskania gładkiej masy bez grudek.
2. Dodać stopione masło (i ewentualnie pomarańczówkę) i jeszcze raz dokładnie wymieszać składniki ze sobą.
3. Gotowe ciasto odstawić, aby odpoczęło przez godzinę lub dwie w temperaturze pokojowej.
4. Nalewać ciasto małą chochelką na posmarowaną olejem i rozgrzaną patelnię (o średnicy ok. 18 cm). Smażyć naleśniki po około pół minuty z każdej strony.
5. Jako dodatek można podać według uznania: konfitury, owoce, syrop owocowy lub klonowy, miód, roztopioną czekoladę lub po prostu cukier puder wymieszany z drobniutko posiekaną wanilią.