CZERWONA KAPUSTA W WINIE
Proporcje dla 4 osób.
Składniki:
* niewielka główka czerwonej kapusty - poszatkować
* łyżka oliwy
* 2 jabłka - obrać i pokroić w ćwierćplasterki
* 2 średnie cebule - jw.
* 2 ząbki czosnku - posiekać
* 300 ml czerwonego wytrawnego wina
* 2 łyżki ciemnego octu winnego
* 2 łyżki brązowego cukru
* łyżka masła
* po pół łyżeczki kawowej: startej gałki muszkatołowej, zmielonego ziela angielskiego, cynamonu, suszonego tymianku oraz zmielonych nasion kminku
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Do rondla o grubym dnie wlać oliwę, dodać kapustę i dusić ją pod przykryciem przez 5 minut, od czasu do czasu potrząsając garnkiem.
2. Dodać wszystkie pozostałe składniki, wymieszać i dusić pod uchyloną pokrywką przez dwie godziny na bardzo małym ogniu, co kilkanaście minut mieszając.
3. Podawać na gorąco do ciemnych mięs.
Składniki:
* niewielka główka czerwonej kapusty - poszatkować
* łyżka oliwy
* 2 jabłka - obrać i pokroić w ćwierćplasterki
* 2 średnie cebule - jw.
* 2 ząbki czosnku - posiekać
* 300 ml czerwonego wytrawnego wina
* 2 łyżki ciemnego octu winnego
* 2 łyżki brązowego cukru
* łyżka masła
* po pół łyżeczki kawowej: startej gałki muszkatołowej, zmielonego ziela angielskiego, cynamonu, suszonego tymianku oraz zmielonych nasion kminku
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Do rondla o grubym dnie wlać oliwę, dodać kapustę i dusić ją pod przykryciem przez 5 minut, od czasu do czasu potrząsając garnkiem.
2. Dodać wszystkie pozostałe składniki, wymieszać i dusić pod uchyloną pokrywką przez dwie godziny na bardzo małym ogniu, co kilkanaście minut mieszając.
3. Podawać na gorąco do ciemnych mięs.