10.10.06

ZIEMNIAKI PO NIEMIECKU DO PIECZENI

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* 6 plastrów boczku - pokroić w paski
* średnia cebula - pokroić w piórka
* 2 łyżki mąki pszennej
* 150 ml bulionu wołowego
* łyżka posiekanej naci pietruszki
* pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
* 6 dużych, świeżo ugotowanych ziemniaków - pokroić w plastry
* sól do smaku

Wykonanie:

1. Na suchej patelni wysmażyć boczek na chrupko, aż tłuszcz się wytopi. Skwarki wyjąć łyżką cedzakową i odstawić.
2. Na tłuszcz wsypać cebulę i zezłocić ją.
3. Do cebuli dodać mąkę i zasmażyć. Lekko przestudzoną zasmażkę rozprowadzić ciepłym bulionem, dokładnie wymieszać, aby nie było grudek i zagotować na niewielkim ogniu.
4. Do sosu dodać natkę, przyprawy i ziemniaki; delikatnie wymieszać i silnie podgrzać, lecz nie zagotowywać.
5. Podawać do pieczonych mięs i wędlin na gorąco.

Popularne posty