5.11.06

UTOPENCE

...czyli czeskie marynowane kiełbaski

Składniki:

* 2 kg kiełbasek
* 50 dag cebuli - pokroić w plastry
* 2 ogórki - obrać i też pokroić w plastry
* 2 papryki (czerwona i żółta) - oczyścić i pokroić w pierścionki

Zalewa:

* 500 ml octu 6%
* 800 ml wody
* po 8 ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
* 2 liście laurowe
* łyżka cukru
* łyżeczka słodkiej mielonej papryki
* pół łyżeczki (lub więcej) chilli
* sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Wykonanie:

1. Obrać kiełbaski ze skórki i przeciąć je wzdłuż do połowy. W powstałe nacięcia włożyć płatki cebuli i ogórków.
2. Na dnie dużego słoja ułożyć część pozostałej cebuli, część papryki i ogórków. Na warzywach - warstwę kiełbasek, na nich znów warzywa i tak dalej, aż do wyczerpania składników.
3. Teraz przygotować zalewę: do garnka wlać ocet i wodę oraz dodać wszystkie przyprawy. Na średnim ogniu doprowadzić zalewę do zawrzenia i gotować jeszcze przez 5 minut.
4. Odstawić do ostudzenia i chłodną zalać kiełbaski. Słoik zakręcić i na 12 godzin pozostawić w temperaturze pokojowej. Po tym czasie wstawić utopence do lodówki i cierpliwie czekać jeszcze tydzień.
5. Podawać na stół w słoju, w którym kiełbaski się marynowały.

Uwaga:

Przepisów na utopence jest tyle, ilu jest przygotowujących je kucharzy.

Niektórzy na przykład nie dodają papryki; inni nie dodają ogórków; jeszcze inni zastępują część papryki ostrymi papryczkami, a dodatkowo nacierają kiełbaski (całe albo wnętrze rozcięcia, albo i to i to) ostrą papryką; czasem dodaje się np. cieniutkie plasterki marchwi.

Przypraw dodawanych do zalewy też może być więcej - warto poeksperymentować samemu, zarówno z samym rodzajem zastosowanych kiełbasek, jak i sposobem ich przygotowania.

Czas marynowania zależy od cierpliwości przyrządzającego - niektórzy odstawiają utopence tylko na 4 dni - i to jest już naprawdę takie minimum, inni - aż na dwa tygodnie - tak robią prawdziwi twardzi kucharze.

Popularne posty