DAKTYLE NA PRZEKĄSKĘ
Proporcje na 4 osoby.
Składniki:
* 20 dużych, świeżych lub mrożonych daktyli bez pestek
* 10 plastrów bekonu lub chudego wędzonego boczku - przeciąć każdy wzdłuż na pół
Wykonanie:
1. Każdy daktyl owinąć paskiem bekonu i spiąć wykałaczką.
2. Smażyć na suchej patelni, na niewielkim ogniu przez kilka minut z każdej strony, aż bekon stanie się chrupki. Zaraz podawać.
Uwaga:
Jeśli bekon jest bardzo chudy, wówczas na patelnię nalać nieco oliwy.
Wariant:
Każdy daktyl rozciąć i włożyć w nacięcie słupek sera żółtego (np. gouda), oprószyć odrobiną gałki muszkatołowej i dopiero wówczas owinąć bekonem.
Składniki:
* 20 dużych, świeżych lub mrożonych daktyli bez pestek
* 10 plastrów bekonu lub chudego wędzonego boczku - przeciąć każdy wzdłuż na pół
Wykonanie:
1. Każdy daktyl owinąć paskiem bekonu i spiąć wykałaczką.
2. Smażyć na suchej patelni, na niewielkim ogniu przez kilka minut z każdej strony, aż bekon stanie się chrupki. Zaraz podawać.
Uwaga:
Jeśli bekon jest bardzo chudy, wówczas na patelnię nalać nieco oliwy.
Wariant:
Każdy daktyl rozciąć i włożyć w nacięcie słupek sera żółtego (np. gouda), oprószyć odrobiną gałki muszkatołowej i dopiero wówczas owinąć bekonem.