SAŁATKA Z KURCZAKA I GRUSZEK
Proporcje dla 2 osób.
* pół piersi pieczonego kurczaka bez skóry - pokroić w kostkę
* 2 dojrzałe gruszki - obrać, oczyścić, pokroić w kostkę i skropić łyżką soku cytrynowego
* pomidor - obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę
* ostra zielona papryczka - oczyścić i drobno pokroić
_______
* 2 łyżki parmezanu
Sos:
* 2 łyżki oliwy
* łyżka soku z cytryny
* mały zmiażdżony ząbek czosnku
* pół łyżeczki miodu
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Składniki sosu wymieszać energicznie, aby się połączyły.
2. Pierwsze cztery składniki sałatki wsypać do miski. Polać sosem, wymieszać delikatnie.
3. Rozłożyć sałatkę do dwóch naczyń, każdą porcje posypać łyżką parmezanu.
* pół piersi pieczonego kurczaka bez skóry - pokroić w kostkę
* 2 dojrzałe gruszki - obrać, oczyścić, pokroić w kostkę i skropić łyżką soku cytrynowego
* pomidor - obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę
* ostra zielona papryczka - oczyścić i drobno pokroić
_______
* 2 łyżki parmezanu
Sos:
* 2 łyżki oliwy
* łyżka soku z cytryny
* mały zmiażdżony ząbek czosnku
* pół łyżeczki miodu
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Składniki sosu wymieszać energicznie, aby się połączyły.
2. Pierwsze cztery składniki sałatki wsypać do miski. Polać sosem, wymieszać delikatnie.
3. Rozłożyć sałatkę do dwóch naczyń, każdą porcje posypać łyżką parmezanu.