20.10.06

MARYNATA PERI-PERI

Składniki:

* 3 średniej wielkości czerwone ostre papryczki - usunąć ogonki i pestki, pokroić w drobne kawałki
* 4 łyżki soku z limetki lub cytryny, może być też jasny ocet winny
* 4 łyżki oleju
* łyżka cayenne lub ostrej papryki w proszku, można także użyć drobno pokruszonych suszonych ostrych papryczek (odrzucić pestki)
* łyżka słodkiej papryki w proszku
* łyżka drobno posiekanej świeżego oregano lub łyżeczka suszonego
* duży roztarty ząbek czosnku
* łyżeczka soli

Wykonanie:

1. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę.
2. Gotową marynatą nacierać kawałki lub kawał mięsa i odstawić na co najmniej godzinę lub np. na noc.

Uwaga:

Marynata jest uniwersalna, nadaje się dla każdego gatunku mięsa, również do drobiu oraz ryb. Mięso przed marynowaniem można pokroić lub zostawić w większym kawałku. Czas marynowania zależy od wielkości porcji i rodzaju mięsa. Zamarynowane produkty można po wyjęciu z marynaty upiec (w piekarniku lub na grillu), udusić lub usmażyć.

Jeśli mamy zamiar marynować ryby o delikatnym mięsie (np. solę czy halibuta), wówczas nie trzymajmy ich w marynacie dłużej niż dwie godziny, bo po dłuższym czasie mięso stanie się zbyt miękkie.

Ta ilość marynaty wystarczy na kilogram ciemnego lub półtora kilograma jasnego mięsa. Można oczywiście zwielokrotnić ilość składników i zrobić za jednym razem więcej marynaty, aby móc użyć jej w dowolnym momencie.
Przechowywana w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiku, powinna nadawać się do użytku przez miesiąc.

Popularne posty