9.10.06

KACZKA W OLIWKACH

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* kaczka o wadze ok. 1,5 kg - oczyścić, pokroić na niewielkie porcje
* 4 łyżki posiekanej naci pietruszki
* 4 łyżki posiekanego szczypiorku
* 2 łyżki posiekanych liści szałwii
* 2 łyżki świeżych listków rozmarynu
* 6 liści laurowych - połamać na kawałki
* 2 dymki - drobno posiekać wraz ze szczypiorem
* 250 ml wytrawnego czerwonego wina
* 20 dag czarnych oliwek bez pestek - poprzekrawać na połówki
* 6 łyżek bardzo dobrej jakościowo oliwy
* sól do smaku

Wykonanie:

1. Do rondla wlać oliwę, dodać zioła i dymkę, a gdy oliwa się rozgrzeje, włożyć kawałki kaczki i obsmażyć je na średnim ogniu ze wszystkich stron na złoty kolor.
2. Wlać wino i ok. 100 ml wrzącej wody, dodać sól i doprowadzić do zawrzenia. Wówczas zmniejszyć ogień i dusić pod lekko uchyloną pokrywką przez około pół godziny.
3. Kawałki mięsa odwrócić, dodać oliwki i ewentualnie jeszcze trochę wrzątku i dusić dalej, aż kaczka będzie całkiem miękka.
4. Gotową kaczkę ułożyć na półmisku i polać przecedzonym sosem. Można również sos podać osobno w sosjerce.

Popularne posty