SOLA Z NADZIENIEM JABŁKOWYM
Proporcje dla 4 osób.
Składniki:
* 4 niezbyt grube filety z soli lub innej białej ryby
* łyżka oliwy
* 6 łyżek bulionu drobiowego
* łyżka stopionego masła
Nadzienie:
* jedno jabłko - obrać, oczyścić, zetrzeć na tarce o średnich otworach i skropić dwiema łyżkami soku z cytryny
* dymka - drobno posiekać wraz ze szczypiorem
* 5 cm kawałek marchwi - zetrzeć na tarce o małych otworach
* 2 cm kawałek imbiru - jw.
* po pół kawowej łyżeczki: musztardy dijon, soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu
* duża szczypta suszonego tymianku
Wykonanie:
1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 st. C. Płaskie naczynie żaroodporne natłuścić oliwą.
2. Wszystkie składniki nadzienia dokładnie wymieszać.
3. Na każdy filet nałożyć jedną czwartą nadzienia, a następnie ostrożnie zrolować i ułożyć w naczyniu. Podlać bulionem i skropić masłem. Przykryć płatem folii aluminiowej i piec przez ok. 15 minut, aż ryba będzie gotowa.
Składniki:
* 4 niezbyt grube filety z soli lub innej białej ryby
* łyżka oliwy
* 6 łyżek bulionu drobiowego
* łyżka stopionego masła
Nadzienie:
* jedno jabłko - obrać, oczyścić, zetrzeć na tarce o średnich otworach i skropić dwiema łyżkami soku z cytryny
* dymka - drobno posiekać wraz ze szczypiorem
* 5 cm kawałek marchwi - zetrzeć na tarce o małych otworach
* 2 cm kawałek imbiru - jw.
* po pół kawowej łyżeczki: musztardy dijon, soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu
* duża szczypta suszonego tymianku
Wykonanie:
1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 st. C. Płaskie naczynie żaroodporne natłuścić oliwą.
2. Wszystkie składniki nadzienia dokładnie wymieszać.
3. Na każdy filet nałożyć jedną czwartą nadzienia, a następnie ostrożnie zrolować i ułożyć w naczyniu. Podlać bulionem i skropić masłem. Przykryć płatem folii aluminiowej i piec przez ok. 15 minut, aż ryba będzie gotowa.