KIEŁBASKI NA GORĄCO
...doskonała przekąska do piwa
Proporcje dla 4 osób.
Składniki:
* 8 kiełbasek (rodzaj wg uznania) - ponacinać wzdłuż do połowy grubości
* 2 średnie cebule - pokroić w plastry
* 2-4 ostre papryczki - oczyścić i pokroić w paski
* 1/2 litra porteru
* 4-8 łyżek ostrego keczupu
* 4-8 utłuczonych ziaren ziela angielskiego
* świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C.
2. Rozcięcia kiełbasek natrzeć zielem i pieprzem, włożyć w nacięcia cebulę i paski papryczek.
3. Nadziane kiełbaski ułożyć dosyć ciasno (rozcięciami ku górze) w naczyniu żaroodpornym.
4. Piwo wymieszać z keczupem i zalać kiełbaski.
5. Zapiekać przez 15 minut, w tym czasie dwa razy polewając sosem.
Uwaga:
W tym przepisie dopuszczalna jest duża dowolność, dotycząca doboru przypraw i proporcji użytych dodatków. Można poeksperymentować również dodając inne składniki. Ograniczeniem jest w tym wypadku tylko własna fantazja kulinarna.
Wariant:
Zapiec kiełbaski z jasnym piwem, a pod koniec zapiekania dodać żółty ser, zwiększyć temperaturę do 220 st. C i zapiekać przez 3-5 minut.