PORADNIK - warzywa, kapustne, korzeniowe, zielenina
WARZYWA jak sałata, kapusta, kalafior itp. najlepiej przed przygotowaniem zanurzyć na dziesięć minut w mocno słonej wodzie - pozbędziemy się owadów ukrywających się w nich.
Do siekania świeżej ZIELENINY najlepiej nadają się nożyczki.
Liść laurowy dodany do gotowania WARZYW KAPUSTNYCH osłabi intensywność zapachu wydzielanego przez nie. Podobne działanie ma kawałek skórki razowego chleba.
Ogólna zasada przy gotowaniu warzyw: WARZYWA KORZENIOWE wkładamy do zimnej wody i zagotowujemy; pozostałe - zalewamy wrzątkiem.
Do siekania świeżej ZIELENINY najlepiej nadają się nożyczki.
Liść laurowy dodany do gotowania WARZYW KAPUSTNYCH osłabi intensywność zapachu wydzielanego przez nie. Podobne działanie ma kawałek skórki razowego chleba.
Ogólna zasada przy gotowaniu warzyw: WARZYWA KORZENIOWE wkładamy do zimnej wody i zagotowujemy; pozostałe - zalewamy wrzątkiem.