2.11.06

LIPTAUER

...czyli bryndzowa pasta do pieczywa

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* 25 dag bryndzy
* 5 dag miękkiego (czyli nie wprost z lodówki) masła
* szalotka lub mała dymka bez szczypioru - posiekać bardzo drobno
* mały ogórek konserwowy (najlepiej z marynaty słodko-kwaśnej) - też posiekać drobniutko
* łyżka osączonych kaparów - posiekać jak wyżej
* łyżka posiekanej natki pietruszki
* łyżeczka zmielonych nasion kminku
* pół łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki
* ewentualnie sól do smaku

Wykonanie:

1. Bryndzę utrzeć z masłem na gładką masę.
2. Do masy dodać pozostałe składniki i porządnie wymieszać. W razie potrzeby - po uprzednim spróbowaniu, można pastę dosolić.

Uwaga:

Zbyt gęstą pastę można lekko rozrzedzić, dodając kwaśną śmietanę.

Jeżeli smak pasty wydaje nam się zbyt wyrazisty, możemy go złagodzić, używając zamiast części bryndzy - twarożku śmietankowego.

Przeciwnie - jeśli gustujemy w ostrzejszych smakach, wówczas możemy dodać trochę pasty anchois lub jeden roztarty filecik. Można też wzbogacić smak ostrą papryką lub dodać trochę drobno posiekanego szczypiorku.

Popularne posty