KONGIJSKA ZUPA Z KURCZAKA
Proporcje dla 4 osób.
Składniki:
* ok. 80 dag kurczaka z kośćmi lecz bez skóry (dowolne kawałki)
* duża cebula - drobno posiekać
* olej arachidowy (w oryginale występuje palmowy) - ok. 2-3 łyżek
* ok. 6 łyżek masła fistaszkowego (można kupić lub zrobić samodzielnie, miksując uprażone orzeszki ziemne z niewielką ilością soli i oleju arachidowego)
* mała puszka przecieru pomidorowego
* sól i cayenne do smaku
Wykonanie:
1. Kurczaka zalać wrzącą wodą i ugotować do miękkości. Ugotowane mięso wyjąć z wywaru i zostawić, aby trochę przestygło.
2. Na patelnię wlać olej i zeszklić na nim cebulę.
3. Do wywaru dodać cebulę i podgrzać na bardzo małym ogniu.
4. Mięso obrać z kości i chrząstek, a następnie pokroić w niewielkie kawałki.
5. Masło fistaszkowe ucierać w misce wraz z przecierem i chochelką wywaru na gładką masę. Dolać stopniowo jeszcze trochę wywaru, wymieszać i wlać wszystko do garnka z zupą.
6. Dodać mięso, wymieszać i gotować na niewielkim ogniu, aż zupa zgęstnieje.
7. Przed podaniem sprawdzić smak i doprawić solą oraz cayenne. Te same przyprawy podać na stół.
Uwaga:
Zupa ma dosyć nietypowy (jak na polskie przyzwyczajenia) smak. Ma też właściwości rozgrzewające i afrodyzjakalne.