SOS AFRYKAŃSKI "HOT"
Składniki:
* 12 średniej wielkości czerwonych ostrych papryczek (łącznie powinny ważyć ok. 30-35 dag)
* średnia zielona papryka słodka (o wadze ok. 5 dag)
* duży ząbek czosnku
* średnia cebula
* 2 średnie puszki przecieru pomidorowego (każda o wadze netto ok. 15 dag)
* 4 łyżki dobrego octu winnego (najlepiej ciemnego)
* po łyżeczce cukru i soli
* cayenne w ilości wg uznania - jeśli papryczki okażą się niezbyt ostre
Wykonanie:
1. Obrać warzywa i pokroić je dosyć grubo. Papryki pozbawić nasion, ogonków i białych wewnętrznych części, a następnie też grubo pokroić.
2. Wrzucić wszystko do pojemnika miksera i tam razem rozdrobnić. Można posłużyć się maszynką do mięsa i w niej zemleć warzywa oraz papryki.
3. Uzyskaną masę przełożyć do rondla o grubym dnie i dodać resztę składników, zamieszać i wstawić na niewielki ogień. Dusić, od czasu do czasu mieszając, przez około półtorej godziny.
4. Sprawdzić smak sosu i ewentualnie dodać cayenne w proszku. Gorącą masę przełożyć do wyparzonego słoika, zakręcić i po wystudzeniu przechowywać w lodówce.
* 12 średniej wielkości czerwonych ostrych papryczek (łącznie powinny ważyć ok. 30-35 dag)
* średnia zielona papryka słodka (o wadze ok. 5 dag)
* duży ząbek czosnku
* średnia cebula
* 2 średnie puszki przecieru pomidorowego (każda o wadze netto ok. 15 dag)
* 4 łyżki dobrego octu winnego (najlepiej ciemnego)
* po łyżeczce cukru i soli
* cayenne w ilości wg uznania - jeśli papryczki okażą się niezbyt ostre
Wykonanie:
1. Obrać warzywa i pokroić je dosyć grubo. Papryki pozbawić nasion, ogonków i białych wewnętrznych części, a następnie też grubo pokroić.
2. Wrzucić wszystko do pojemnika miksera i tam razem rozdrobnić. Można posłużyć się maszynką do mięsa i w niej zemleć warzywa oraz papryki.
3. Uzyskaną masę przełożyć do rondla o grubym dnie i dodać resztę składników, zamieszać i wstawić na niewielki ogień. Dusić, od czasu do czasu mieszając, przez około półtorej godziny.
4. Sprawdzić smak sosu i ewentualnie dodać cayenne w proszku. Gorącą masę przełożyć do wyparzonego słoika, zakręcić i po wystudzeniu przechowywać w lodówce.