17.9.06

SOLA W FOLII Z FASOLKĄ

Proporcje dla 1 osoby.

Składniki:

* 15 dag filet z soli
* łyżeczka soku cytrynowego
* sól i biały pieprz do smaku
* łyżeczka oliwy
* średnia dymka bez szczypioru - posiekać
* łyżka utartego parmezanu

Fasolka:

* 25 dag zielonej fasoli szparagowej - po oczyszczeniu pokroić strąki na połówki
* sól i cukier do smaku
* łyżka płatków migdałów - uprażyć na suchej patelni

Wykonanie:

1. Rybę skropić sokiem cytrynowym i doprawić solą i pieprzem.
2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. C.
3. Duży płat folii ułożyć błyszczącą stroną do góry. Środek natrzeć oliwą.
4. Na folii ułożyć filet, na nim cebulę; posypać parmezanem. Uformować z folii pakiet, pozostawiając trochę wolnego miejsca.
5. Włożyć do piekarnika na 18-20 minut.
6. W tym czasie ugotować fasolkę w małej ilości wody z dodatkiem soli i cukru. Fasola powinna być miękka, lecz jędrna, nie przegotowana. Zajmie to ok. 15 minut.
7. Na talerzu ułożyć fasolkę i posypać ją uprażonymi płatkami migdałów. Na niej położyć ostrożnie wyjętą z folii rybę, a całość polać wytworzonym podczas pieczenia sosem.

Popularne posty