18.11.06

POMIDORKI Z ROQUEFORTEM

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* 20 pomidorków koktajlowych
* 5 dag sera roquefort
* 5 łyżeczek creme fraiche lub niezbyt kwaśnej śmietany
* kilka orzeszków pistacjowych - drobno posiekać
* kilka łodyżek szczypiorku - też drobno posiekać
* świeżo zmielony czarny pieprz
* listki sałaty do wyłożenia półmiska

Wykonanie:

1. Z pomidorków ściąć wierzchy z szypułką (zachować je, nie usuwać też szypułek) i delikatnie, łyżeczką kawową - wybrać pestki.
2. Ser kruszymy i ucieramy z dodatkiem śmietany i pieprzu.
3. Nałożyć masę do pomidorków, posypać jej powierzchnię orzechami, szczypiorkiem i jeszcze odrobiną pieprzu, po czym nałożyć odcięte "wieczka" z szypułkami.
4. Ustawić gotowe pomidorki na półmisku wyłożonym listkami sałaty.

Popularne posty