KURCZAK Z MORELAMI
Proporcje dla 4 osób.
Składniki:
* kurczak podzielony na 4-8 porcji
* sól do smaku
* 2 łyżki oliwy
* 2 łyżki masła
* 4 świeże morele - dwie pokroić w kostkę (do gotowania), dwie w cienkie płatki (do dekoracji)
* 4 łyżki śmietanki
Marynata:
* 250 ml soku pomarańczowego
* 100 ml madery
* 1 łyżka octu winnego (najlepiej jabłkowego)
* 4 łyżki marmolady morelowej
* 5 cm kawałek kłącza imbiru - obrać i utrzeć
* łyżka nasion kardamonu - utłuc w moździerzu
Wykonanie:
1. Wymieszać składniki marynaty i zalać nią porcje kurczaka. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny (ale można też na dłużej - do 12 godzin).
2. W rondlu rozgrzać oliwę i na dużym ogniu szybko obsmażyć osączone z marynaty i lekko posolone porcje kurczaka.
3. Zmniejszyć ogień, zalać mięso marynatą, dodać masło, i pokrojone w kostkę morele. Dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie (ok. 30-45 minut).
4. Gotowego kurczaka ułożyć na półmisku i trzymać w cieple.
5. Sos odparować na silnym ogniu do połowy objętości. Zdjąć z ognia, przecedzić i wymieszać ze śmietanką.
6. Kurczaka polać sosem i udekorować świeżymi morelami.
Składniki:
* kurczak podzielony na 4-8 porcji
* sól do smaku
* 2 łyżki oliwy
* 2 łyżki masła
* 4 świeże morele - dwie pokroić w kostkę (do gotowania), dwie w cienkie płatki (do dekoracji)
* 4 łyżki śmietanki
Marynata:
* 250 ml soku pomarańczowego
* 100 ml madery
* 1 łyżka octu winnego (najlepiej jabłkowego)
* 4 łyżki marmolady morelowej
* 5 cm kawałek kłącza imbiru - obrać i utrzeć
* łyżka nasion kardamonu - utłuc w moździerzu
Wykonanie:
1. Wymieszać składniki marynaty i zalać nią porcje kurczaka. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny (ale można też na dłużej - do 12 godzin).
2. W rondlu rozgrzać oliwę i na dużym ogniu szybko obsmażyć osączone z marynaty i lekko posolone porcje kurczaka.
3. Zmniejszyć ogień, zalać mięso marynatą, dodać masło, i pokrojone w kostkę morele. Dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie (ok. 30-45 minut).
4. Gotowego kurczaka ułożyć na półmisku i trzymać w cieple.
5. Sos odparować na silnym ogniu do połowy objętości. Zdjąć z ognia, przecedzić i wymieszać ze śmietanką.
6. Kurczaka polać sosem i udekorować świeżymi morelami.