SAŁATKA Z KURCZAKA
Proporcje dla 4 osób.
Składniki:
* 40-50 dag gotowanego lub pieczonego kurczaka bez skóry - pokroić w grubą kostkę
* 2 łodygi selera naciowego - obrać i pokroić w cienkie plasterki
* pół czerwonej papryki - pokroić drobno
* 8 zielonych oliwek - posiekać
* nieduża czerwona cebula - posiekać
* niewielkie, soczyste jabłko - obrać i pokroić drobno
* 6 liści sałaty lodowej - poszatkować w piórka
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Sos:
* 6 łyżek majonezu
* łyżka miodu
* łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
1. Wymieszać składniki sosu i sprawdzić smak. Powinien być zrównoważony - ani zbyt kwaśny, ani zbyt słodki. W razie potrzeby dodać więcej miodu lub soku.
2. W dużej misce zmieszać składniki sałatki. Polać sosem, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Zaraz podawać.
Wariant:
Zamiast miodu użyć powideł śliwkowych.
Składniki:
* 40-50 dag gotowanego lub pieczonego kurczaka bez skóry - pokroić w grubą kostkę
* 2 łodygi selera naciowego - obrać i pokroić w cienkie plasterki
* pół czerwonej papryki - pokroić drobno
* 8 zielonych oliwek - posiekać
* nieduża czerwona cebula - posiekać
* niewielkie, soczyste jabłko - obrać i pokroić drobno
* 6 liści sałaty lodowej - poszatkować w piórka
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Sos:
* 6 łyżek majonezu
* łyżka miodu
* łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
1. Wymieszać składniki sosu i sprawdzić smak. Powinien być zrównoważony - ani zbyt kwaśny, ani zbyt słodki. W razie potrzeby dodać więcej miodu lub soku.
2. W dużej misce zmieszać składniki sałatki. Polać sosem, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Zaraz podawać.
Wariant:
Zamiast miodu użyć powideł śliwkowych.