16.10.06

SAŁATKA BIAŁO-ZIELONA

Proporcje dla 2 osób.

Składniki:

* 2 średnie ziemniaki - ugotować w łupinkach, obrać, ostudzić, pokroić w kostkę o boku 1 cm
* 2 łodygi selera naciowego - obrać z włókien i drobno posiekać
* pół puszki groszku konserwowego - osączyć z zalewy
* ogórek konserwowy - posiekać
* po pół łyżki posiekanej naci pietruszki i szczypiorku lub szczypioru z dymki

Sos:

* 3 łyżki majonezu
* 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
* pół łyżeczki ostrej musztardy (np. rosyjska kamisa)
* łyżeczka osączonych kaparów - posiekać
* mały ząbek czosnku - rozetrzeć ze szczyptą soli, cukru i przesianej vegety
* świeżo zmielony czarny pieprz (w ilości dowolnej, lecz raczej sporo, bo sałatka powinna być wyraźnie pikantna i z wyczuwalnym smakiem pieprzu)

Wykonanie:

1. Składniki sosu dokładnie wymieszać.
2. Składniki sałatki wsypać do miski, polać sosem, wymieszać dokładnie, przykryć i wstawić na godzinę do lodówki.
3. Podawać jako samodzielne danie do pieczywa lub jako dodatek do zimnych mięs, wędlin lub jajek na twardo. Bardzo dobrze sprawdza się też jako dodatek do befsztyków.

Popularne posty