SAŁATKA Z ZIEMNIAKÓW
Proporcje dla 2 osób.
Składniki:
* 4 średnie ziemniaki - ugotować w łupinkach, obrać, ostudzić, pokroić w kostkę o boku 1 cm
* 2 jajka - ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie, obrać, pokroić jw.
* 6 orzechów włoskich - ostrożnie obrać, aby uzyskać ładne połówki
* 12 oliwek bez pestek (czarne, zielone lub mieszane) - przekroić na połówki
* liście sałaty do dekoracji
Sos 1:
* 3 łyżki oliwy
* łyżka jasnego octu winnego
* sól i czarny pieprz do smaku
Sos 2:
* 4 łyżki majonezu
* łyżeczka soku z cytryny
* sól i chili do smaku
Wykonanie:
1. Składniki wybranego sosu dokładnie wymieszać.
2. Składniki sałatki wsypać do miski, polać sosem, wymieszać delikatnie lecz dokładnie, przykryć i wstawić na pół godziny do lodówki.
3. Szklane miseczki wyłożyć liśćmi sałaty i na nich ułożyć porcje sałatki.
Uwaga:
Sałatkę w odmianie z sosem vinaigrette podajemy na przekąskę.
Sałatka w wersji z sosem majonezowym najlepiej smakuje podana jako dodatek do zimnych, pieczonych mięs lub wędlin.
Składniki:
* 4 średnie ziemniaki - ugotować w łupinkach, obrać, ostudzić, pokroić w kostkę o boku 1 cm
* 2 jajka - ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie, obrać, pokroić jw.
* 6 orzechów włoskich - ostrożnie obrać, aby uzyskać ładne połówki
* 12 oliwek bez pestek (czarne, zielone lub mieszane) - przekroić na połówki
* liście sałaty do dekoracji
Sos 1:
* 3 łyżki oliwy
* łyżka jasnego octu winnego
* sól i czarny pieprz do smaku
Sos 2:
* 4 łyżki majonezu
* łyżeczka soku z cytryny
* sól i chili do smaku
Wykonanie:
1. Składniki wybranego sosu dokładnie wymieszać.
2. Składniki sałatki wsypać do miski, polać sosem, wymieszać delikatnie lecz dokładnie, przykryć i wstawić na pół godziny do lodówki.
3. Szklane miseczki wyłożyć liśćmi sałaty i na nich ułożyć porcje sałatki.
Uwaga:
Sałatkę w odmianie z sosem vinaigrette podajemy na przekąskę.
Sałatka w wersji z sosem majonezowym najlepiej smakuje podana jako dodatek do zimnych, pieczonych mięs lub wędlin.