SAŁATKA Z SZYNKI, SELERA I GRUSZEK
Proporcje dla 2 osób.
Składniki:
* 2 dojrzałe gruszki - obrać, oczyścić, pokroić w kostkę i skropić łyżką soku cytrynowego
* 2 łodygi selera naciowego - obrać z włókien i pokroić w plasterki
* 6 plastrów szynki - pokroić w cienkie paski
* 6 orzechów włoskich - obrać i podzielić na połówki (jeśli trzeba - usunąć gorzką skórkę)
* 2 łyżki płatków migdałów
Sos:
* 10 dag sera pleśniowego - pokruszyć
* 4-6 łyżek śmietanki kremowej
* 1-2 łyżki koniaku lub brandy
* sól (ostrożnie!) i biały pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Składniki sosu zmiksować. Sos odstawić na kwadrans w temperaturze pokojowej.
2. Składniki sałatki wymieszać delikatnie i przełożyć do dwóch naczyń.
3. Sałatkę polać sosem i - nie mieszając - zaraz podawać.
Składniki:
* 2 dojrzałe gruszki - obrać, oczyścić, pokroić w kostkę i skropić łyżką soku cytrynowego
* 2 łodygi selera naciowego - obrać z włókien i pokroić w plasterki
* 6 plastrów szynki - pokroić w cienkie paski
* 6 orzechów włoskich - obrać i podzielić na połówki (jeśli trzeba - usunąć gorzką skórkę)
* 2 łyżki płatków migdałów
Sos:
* 10 dag sera pleśniowego - pokruszyć
* 4-6 łyżek śmietanki kremowej
* 1-2 łyżki koniaku lub brandy
* sól (ostrożnie!) i biały pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Składniki sosu zmiksować. Sos odstawić na kwadrans w temperaturze pokojowej.
2. Składniki sałatki wymieszać delikatnie i przełożyć do dwóch naczyń.
3. Sałatkę polać sosem i - nie mieszając - zaraz podawać.