4.10.06

SAŁATKA Z SZYNKI, SELERA I GRUSZEK

Proporcje dla 2 osób.

Składniki:

* 2 dojrzałe gruszki - obrać, oczyścić, pokroić w kostkę i skropić łyżką soku cytrynowego
* 2 łodygi selera naciowego - obrać z włókien i pokroić w plasterki
* 6 plastrów szynki - pokroić w cienkie paski
* 6 orzechów włoskich - obrać i podzielić na połówki (jeśli trzeba - usunąć gorzką skórkę)
* 2 łyżki płatków migdałów

Sos:

* 10 dag sera pleśniowego - pokruszyć
* 4-6 łyżek śmietanki kremowej
* 1-2 łyżki koniaku lub brandy
* sól (ostrożnie!) i biały pieprz do smaku

Wykonanie:

1. Składniki sosu zmiksować. Sos odstawić na kwadrans w temperaturze pokojowej.
2. Składniki sałatki wymieszać delikatnie i przełożyć do dwóch naczyń.
3. Sałatkę polać sosem i - nie mieszając - zaraz podawać.

Popularne posty