TAPENADA
Składniki:
* ok. 600 ml słoik czarnych oliwek bez pestek - osączyć z zalewy
* 6 filetów anchois
* 4 ząbki czosnku - posiekać
* 2 łyżki kaparów
* 2 łyżki bardzo dobrej oliwy
* łyżka miodu
* łyżka koniaku lub brandy
* łyżeczka musztardy dijon
* łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki zmiksować.
2. Przełożyć pastę do słoika i ugnieść łyżką, aby wyprzeć powietrze.
3. Odstawić na dobę w chłodne miejsce.
4. Podawać na grzankach z bułki.
* ok. 600 ml słoik czarnych oliwek bez pestek - osączyć z zalewy
* 6 filetów anchois
* 4 ząbki czosnku - posiekać
* 2 łyżki kaparów
* 2 łyżki bardzo dobrej oliwy
* łyżka miodu
* łyżka koniaku lub brandy
* łyżeczka musztardy dijon
* łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki zmiksować.
2. Przełożyć pastę do słoika i ugnieść łyżką, aby wyprzeć powietrze.
3. Odstawić na dobę w chłodne miejsce.
4. Podawać na grzankach z bułki.