5.10.06

VITELLO TONNATO

Proporcje dla 6-8 osób.

Składniki:

* 1 kg cielęciny (może być z niewielką ilością kości) - podzielić na 2-4 łatwo mieszczące się do rondla kawałki
* duża marchew - przekroić na kilka części
* duży por - jw.
* 2 łodygi selera naciowego - jw.
* 2 łyżki oliwy
* 2 łyżki jasnego octu winnego
* sól do smaku

Sos:

* 2 puszki tuńczyka w oliwie - dokładnie osączyć
* 250 ml majonezu
* 4 filety anchois - pokroić na małe kawałki
* kilka łyżek wywaru z cielęciny

Do dekoracji:

* 2 łyżki kaparów
* kilka ładnych łodyżek pietruszki naciowej

Wykonanie:

1. Do rondla wlać wodę, dodać warzywa, oliwę i ocet, posolić. Zagotować, włożyć mięso, ponownie doprowadzić do zawrzenia.
2. Zmniejszyć ogień i gotować pod lekko uchylona pokrywą, aż mięso będzie całkiem miękkie, czyli przez ok. 2 godziny.
3. Zestawić z ognia i wystudzić cielęcinę w wywarze, a następnie wyjąć, pokroić w plastry i ułożyć na półmisku.
4. Przygotować sos, miksując jego składniki.
5. Sosem zalać mięso i przybrać kaparami i natką. Podawać na zimno, lecz nie prosto z lodówki.

Popularne posty